”Horbråk” skakar Scientific American

Forskaren ville inte ställa upp och skriva gratis för en webbsajt om biologisk forskning. Trots hennes artigt nekande brev ifrågasatte redaktören för sajten henne och frågade om hon inte snarare var en hora(!) Hon återgav brevväxlingen på sin blogg på Scientific American, som dock lät stryka inlägget. Nu är bråket i full gång.

dnlee
Följ DNLee på hennes blogg

Danielle Lee är biolog och har en blogg, The Urban Scientist, som är knuten till tidskriften Scientific American. Hon fick förfrågan om gratis medverkan från en redaktör på sajten biology online och när hon nekade intresse undrade han om hon var en ”urban scientist” eller en ”urban whore”, ett uttryck han knappast skulle ha använt om en vit kvinna.

Redaktionen på Scientific American försökte bortförklara sin censurering med att hennes inlägg inte handlade om att ”upptäcka vetenskap” (men har samtidigt inskrivet i sina instruktioner för medverkande bloggare att de ska kunna skriva om det som mest intresserar dem).

sciam-mdi

En veritabel storm på populärvetenskapliga sociala medier (och biology onlines eget diskussionsforum) har utbrutit det senaste dygnet och Scientific American har fått backa (om än inte ursäktat på det sätt man borde kunna förvänta sig).

Fortsättning lär följa. Hela historien har en otäck bismak av både rasism och sexism. Förhoppningsvis lär sig räddhågsna redaktionsledningar att det kan vara viktigare att låta det fria ordet råda, tills man har på fötterna om något inlägg skulle behöva ”åtgärdas”.

Och det som publicerats på nätet brukar finnas kvar på nätet. Här finns brevväxlingen.

Uppdatering:
Nu har Scientific American lagt upp artikeln igen. Men någon tydlig ursäkt syns inte, vilket många efterfrågar. Biology online ursäktar djupt och har avskedat den redaktör som var inblandad i brevväxlingen.

Uppdatering 2:
Uppmärksamheten kring denna historia ledde till att en annan bloggare trädde fram och vittnade om sexuella trakasserier. Dessa hade utförts av ingen mindre än den ledande bloggredaktören på Scientific American(!), som nu lämnat sin post.

Uppdatering 3:
… vilket i sin tur följdes av en störtflod av liknande vittnesmål om sexuella trakasserier i vetenskapsbloggarvärlden. Hashtaggen #ripplesofdoubt på Twitter försöker samla berättelserna.

2 comments

  1. frobobbles

    Jag har sökt på ‘urban whore’ men inte hittat något som gör att det inte kan användas för vita. I själva verket tycks termen vara ovanlig. Urban Dictionary ger följande definition: Someone who rates thumbs up on his/her on definition.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>